x

Newsroom

Нова работа по време на пандемия

02 July
Article

Днес ще ви представим Ана, която се присъедини към семейството на Proxiad Bulgaria на 9ти април – почти месец, след въвеждането на Извънредното положение в страната. Истински любител на сладоледа, фен на книгите, днес Ана ни разказва своята история и как започна работа в Proxiad Bulgaria.

 

  • Как премина процеса ти на кандидатстване за позицията?

Процесът по подбор беше стегнат и много добре структуриран. Състоеше се от три етапа, като първият беше HR интервю с представител от отдел Подбор. На този етап получих доста изчерпателна информация за позицията, проекта и компанията. По време на второто интервю имах възможността да се запозная директно с представители на екипа, за който кандидатствам. В този етап от процеса си говорихме за моя опит в сферата и компетенциите ми. Също така получих допълнителна информация за отговорностите и задачите за самата позиция. На третия, финален етап, фокусът беше върху конкретни практически задачи и казуси.

 

Целият процес премина в рамките на три седмици и всеки последващ етап надграждаше информацията за позицията, което ми помогна да получа едно детайлно и пълно разбиране за работата.

  •  

Как протече въвеждането ти в работния процес?

 

Вътрешното обучение беше много добре организирано и съобразено откъм натовареност и обем на информацията.

Направи ми много добро впечатление, че колегите, въпреки задължителните си ежедневни задачи, бяха разпределили времето си така, че да ми обърнат нужното внимание и да ми помогнат с навлизането в работата.

Всичко се случваше плавно, с добро планиране на материала, така че като нов човек да не съм претрупана с нова информация и да имам време да се адаптирам. Колегите, които участваха в процеса на въвеждащото обучение бяха внимателни, обясняваха много добре, ясно и семпло.  Тук бих добавила  че изключително плавно премина и техническата страна на включването ми в екипа, всичко беше подготвено предварително, като профили, достъпи, пароли и оборудване.

  •  
  • Защо избра Proxiad Bulgaria?

Едно от най-важните за мен неща е първото впечатление. Още от първия разговор (аз съм от хората, които умеят да скъсяват дистанцията в комуникацията), усетих добро отношение. Целият процес на подбор премина в една приятна атмосфера, която предразполага и позволява на кандидата да се чувства спокоен, а не като на изпит. Такава атмосфера позволява на кандидатите да се покажат в най-добра светлина.

  •  
  • Какво ти хареса в онлайн процеса спрямо стандартното интервю в офис?

Този модел на провеждане на интервю не е много разпространен, но в новосъздалата се ситуация набира скорост. Смятам, че е доста удобно и позитивно от гледна точка на кандидата, тъй като има възможност да проведе срещата в удобна и позната среда – от вкъщи. Дори ако трябва и логистично да се погледне, спестява доста време и особено за хора с деца е по-лесно да се организира. Смятам, че този алтернативен модел може да измести стандартното интервю в бъдеще.

 

От началото на март тази година, Proxiad Bulgaria премина в изцяло дистанционен модел на работа. Компанията въведе изцяло онлайн процес на подбор, с цел осигуряването на безопасност и комфорт на всички кандидати. Ако и ти искаш да напишеш своята история с нас, посети нашата кариерна страница и разбери за отворените ни възможности още днес: https://bulgaria.proxiad.com/careers/

Start your own success story today!

Contact us

This website uses cookies to improve your experience. To learn more, please visit Cookie Settings and Terms of use